tisdag 3 augusti 2010

Kommentar i Aftonbladet

Idag pratade jag med Aftonbladet. De ville ha en kommentar till den nya opinionsundersökningen från United Minds, som ger Sverigedemokraterna (SD) 6,5 procent av väljarsympatierna. Vad skulle hända om SD blev vågmästarparti efter valet? Detta blev resultatet.

Tilläggas bör dock:

1) Det är ingalunda säkert att SD verkligen kommer in i Riksdagen. Jag har resonerat om detta tidigare, då jag bland annat hävdade att de etablerade partierna inte bör göra SD:s profilfrågor till valfrågor om de vill undvika partiet i Riksdagen. Så har inte heller skett - inga partier har försökt fiska i de grumliga integrationspolitiska vattnen. Det som sannolikt kommer att avgöra om SD kommer in eller inte blir nu istället i vilken mån SD lyckas tränga igenom i mediebevakningen. Att partiet gynnas av den typen av uppmärksamhet som fokuserar på det politiska spelet och på SD:s möjligheter som vågmästarparti torde dock vara klart.

2) Att United Minds (och Sentios) panelundersökningar tenderar att blåsa upp SD, jämfört med exempelvis SCB:s och de övriga opinionsinstitutens mer traditionella opinionsundersökningar. Detta har professorerna Henrik Oscarsson och Jesper Strömbäck skrivit om på sina bloggar, vilka båda rekommenderas till läsning. I Mätningarnas mätning, Oscarssons meta-opinionsundersökning, pendlar SD kring 4 procent, alltså precis vid spärren.

3) Nyval (eg. extraval) är inte något särskilt sannolikt utfall om SD skulle bli vågmästare. Om alliansen skulle bli större än de rödgröna i en sådan situation kan man tänka sig att de sitter kvar, i förvissning om att SD knappast skulle göra gemensam sak med de rödgröna. Om så ändå skulle bli fallet är jag förvissad om att alliansen i första hand söker samarbete med Miljöpartiet, något partiet då skulle få svårt att stå emot.

4) Om de rödgröna blir större än alliansen blir situationen mer prekär, rent parlamentariskt. SD kan mycket väl tänkas rösta på ett borgerligt budgetalternativ, för att på så sätt störa en rödgrön regering. I ett sådant läge kommer de rödgröna troligen att försöka inleda samarbete med Centern eller Folkpartiet, men man kan också tänka sig någon form av mittenkoalition med MP, C och FP. Den som lever får se!

5) Det viktigaste till sist: Inget parti kommer att inleda något organiserat samarbete med SD, det är jag fullt och fast övertygad om. Jag tror inte heller att man kommer att gå SD till mötes i invandringspolitiken, för att på så sätt försöka "stjäla" tillbaka SD:s väljare. En sådan strategi fungerar nämligen inte, och de svenska partierna har lärt sig av den danska läxan.

11 kommentarer:

Lars sa...

"Det som sannolikt kommer att avgöra om SD kommer in eller inte blir nu istället i vilken mån SD lyckas tränga igenom i mediebevakningen."

Kom ihåg att SD riksdagsval efter riksdagsval på ett ungefär fördubblat stödet och det utan att vara beroende av media. Varför skulle det plötsligt vara mediebevakningen som avgör om partiet ökar med den ynka procentenhet som behövs för riksdagsmandat? SD vinner sakta men säkert sitt stöd ute i verkligheten och där de ställer upp brukar de för det mesta få mandat.

"Att United Minds (och Sentios) panelundersökningar tenderar att blåsa upp SD, jämfört med exempelvis SCB:s och de övriga opinionsinstitutens mer traditionella opinionsundersökningar."

SD är grovt underskattat i de traditionella mätningarna (snittet före riksdagsvalet -06 låg kring 2 %, samma som vid förra årets EUP-val). UM:s mätning ligger därför sannolikt närmare SD:s verkliga stöd. Skulle det vara att "blåsa upp" SD:s siffror? Det enda Oscarsson konstaterat är just det att SD noterar högre siffror i online-paneler än i telefonundersökningar. Något om "uppblåsta siffror" har han inte skrivit om.

"Inget parti kommer att inleda något organiserat samarbete med SD, det är jag fullt och fast övertygad om. Jag tror inte heller att man kommer att gå SD till mötes i invandringspolitiken, för att på så sätt försöka "stjäla" tillbaka SD:s väljare. En sådan strategi fungerar nämligen inte, och de svenska partierna har lärt sig av den danska läxan."

Fast då kan de ju å den andra sidan inte ha lärt sig av den norska läxan och vad som händer om man isolerar ett från början rätt litet "högerpopulistiskt" parti...

Anonym sa...

Jag tycker att samtliga partier skall sluta bry sig så mycket om andra partier och istället berätta vad de själva vill och står för.
Det är nästan så man tycker att årets val kan bli det sämsta någonsin när det gäller att förklara sin egen politik i respektive parti.
Alla pratar om nån annan.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Jag är inte helt säker på att du har rätt, men jag hoppas det. Anledningen till att jag tvekar är att folkpartiet har kommit med sd-doftande förslag i valrörelsens sista del tidigare och har fått sd:s siffror att bli sämre, som jag minns det.

Stardust sa...

Bo: det där är i hög grad mediernas fel, så som jag uppfattar det. De beskriver politiken som ett spel om makten, och glömmer bort att nästan alla politiker faktiskt vill åstadkomma saker också.

Jerker: Folkpartiet är ett parti med två ansikten. Det finns många hederliga liberaler bland folkpatisterna, och dessa skulle vara de första att göra revolt om en alliansregering inledde ett organiserat samarbete med SD.

Lars: Vi får se vem som har rätt. Jag tror att du grovt överskattar vad ett enskilt litet parti kan åstadkomma. Den faktor du mest av allt glömmer bort är att SD inte vara har sympatisörer; framför allt är de det parti som flest väljare tycker geniunt jätteilla om.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Hoppas det stämmer. Det var i vilket fall som helst rätt märkligt att ha skrivit den kommentaren och sen gå och sätta på radion när jag käkade frukost för att höra om Björklunds utspel om burkor i skolor och liknande...

Stardust sa...

Ja, deprimerande att den populisten inte kunde hålla sig.

vänstra stranden sa...

Det är pinsamt att AB inte kan hantera journalistiken kring opinionsmätningar bättre än på detta alarmistiska sätt. Var är allt tal om källkritik när det kommer till opinionsmätningar?

VS

Stardust sa...

Instämmer, och det betonade jag flera gånger för journalisten. Tycker dock att artikeln blev okej - men rubriken och ingressen är mer än lovligt överdrivna.

Lars sa...

"Jag tror att du grovt överskattar vad ett enskilt litet parti kan åstadkomma. Den faktor du mest av allt glömmer bort är att SD inte vara har sympatisörer; framför allt är de det parti som flest väljare tycker geniunt jätteilla om."

Har jag skrivit något om vad jag tror SD kan åstadkomma då? Det återstår att se efter några mandatperioder i riksdagen. Inte heller Vänsterpartiet är väl så jätteomtyckt men de kan snart sitta i regeringen. Ett riksdagsinträde för SD kan nog avhjälpa mycket av den negativa bild som framför allt media har målat upp av partiet (så sent som inför senaste riksdagsvalet har det varit fritt fram att på t ex DN Debatt jämföra, och koppla, SD med nazismen, och givetvis utan att SD fick replikera på sådana sanslösa anklagelser).

Stardust sa...

Vadå sanslösa anklagelser? SD:s bakgrund som spinoff ur den mörkbruna rörelsen är ju väl dokumenterad!

Lars sa...

"Vadå sanslösa anklagelser?"

Menar du att det är seriöst att jämföra SD med nazismen?

"SD:s bakgrund som spinoff ur den mörkbruna rörelsen är ju väl dokumenterad!"

Visst, SD är sprunget ur svensk högerextremism, men därifrån är steget väldigt långt till att jämföra SD med nazismen. Särskilt med tanke på att det handlade om principprogrammet från 2005 och att man tillskrev SD begrepp som partiet aldrig någonsin använt (t ex "rassjäl").