tisdag 24 augusti 2010

Pär Ström har tappat förståndet

Ingen som följer med i nyhetsflödet kan rimligen ha missat uppståndelsen kring Wikileaks grundare, Julian Assange, som först anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande, ett anhållande som strax därefter hävdes. Assange är dock fortsatt misstänkt för sexuellt ofredande.

Nyhetens grund var en läcka till Expressens Niklas Svensson (vem annars?) och spreds sen som en löpeld över världen. Spekulationer om "honungsfällor", CIA-konspirationer och andra väntade reaktioner kom omedelbart igång.

En man som anar andra konspirationer är Pär Ström, känd antifeminist och "integritetsombudsman" vid tankesmedjan Den Nya Välfärden. Ström vet berätta att det är de ondskefulle feministerna (vilka annars?) som satt fast Assange - givetvis i syfte att vinna mark för sin obehagliga våldsideologi. Ström tar stöd av en kontroversiell emeritus-professor, Göran Lysén, som tycker sig ana den läskiga lukten av "dålig feminism", och av några av nätets mest seriösa och balanserade siter: Flashback och Gotiska Klubben.


Pär Ström, utan foliehatten.

Pär Ström går faktiskt så långt att han publicerar namnet på den kvinna som anmält Assange för ofredande. Se, vilken obehaglig feminist hon är, och sosse till på köpet! Fyyyy! När Ström får kritik för att han går ut med namnet på ett tänkbart brottsoffer försvarar han sig med att Assanges namn minsann också är ute, men ändrar sig sen och tar bort namnet ur bloggposten. Dock finns det kvar i URL-en och bland kommentarerna. Nu är det publicerat i ett nytt inlägg.

Hur en person som kallar sig integritetsombudsman kan agera på detta sätt är för mig helt obegripligt. Visserligen har Pär Ström tidigare visat att han är en man med många fixa idéer men utan särskilt mycket omdöme, men att han skulle komma ut som veritabel foliehatt hade jag inte trott. Att han vällustigt citerar nätets mörkare krafter - stödd på devisen om att min fiendes fiende är min vän? - visar att han helt tappat omdömet. Om han någonsin haft något.

Pär Ströms blogg GenusNytt kan läsas här. Personer med svagt hjärta avrådes dock från besök - knäppisfaktorn bland de som kommenterar matchar Ström väl.

DN, Expressen 1, Expressen 2, Sydsvenskan, Isobel Hadley-Kamptz, Per Ströms privata blogg.

8 kommentarer:

Goten sa...

Debattglad?

Jasså...så vad är problemet med att publicera AAs identitet? Ligger väl i allmänmhetens intresse? Det är inga småsaker hon ställt till med. Är hon dessutom läckan till Expresen så är det EN PLIKT att avsöja henne.

Allt gott

Runa G
Gotiska Klubben

Stardust sa...

Det ligger fanimej inte i allmänhetens intresse att publicera namnet på en person som är potentiellt offer för ett sexualbrott.

Men det ligger enligt min mening inte i allmänhetens intresse att publicera anklagelserna mot Assange heller. Men två fel gör inte ett rätt.

goten sa...

Vad vet vi om extremfemististen AAs roll mer än att hon har ett EXTREMT obehagligt CV på sin delvis raderade blogg.

Om hon kokat ihop alltsammans och därtill tipsat Expressen, är det då relevant att namnge henne?

Att media inte ens frågat henne om dessa saker borde du bekymra dig om.

Stardust sa...

Det är varken mediernas eller lynchjustisen på internet som ska utreda misstänkta brott - det är polisens och rättsväsendets uppgift. Därmed sätter vi streck i den här debatten.

goten sa...

Tack för god match, borgmästarn :-)

Anonym sa...

Håller med. Det var fel att publicera namnen på de förmodade offren men även den misstänkte förövaren innan han själv ens blivit hörd av polisen.

Föresten, kul att se Pär Ström utan foliehatt. Trodde han till och med sov med den på..

Mà Beijker

Annelie sa...

Man måste vara totalt blind för att inte se att feminismen har varit en direkt fara mot rättssäkerheten under flera år.
Det finns inget annat brott som så många har suttit inne oskyldig för än våldtäkt.
Granska några domar och vakna!

Anonym sa...

Försök att inte skriva mer personangrepp och smutskastningen. Jag kanske råkar läsa även det.