måndag 15 november 2010

Den maskerade proggaren

Den maskerade proggaren heter en ovanlig seriehjälte, vars skapare heter David Nessle. Finns ny i albumform, Den maskerade proggarens stora röda.



I en notis i Sydsvenskan gör Mattias Oscarsson en underbar sammanfattning av ett fantastiskt kul seriealbum. Jag citerar:
Här möter vi den urspårade hippien Jarl Sandberg, som 1968 får en uppenbarelse av Karl Marx vålnad som laddar honom med ”kraften från en fjärdedel av produktivkraften från alla världens kolchoser”. Sandberg förvandlades till den Den maskerade proggaren, en revolutionär superhjälte i näbbstövlar som ger sig i kast med att nedkämpa borgerligheten. Som satir är det tämligen menlöst – en smocka som träffar årtionden för sent – men Nessles metod att kärleksfullt blanda svenskt sjuttiotal med science fiction är bitvis hysteriskt roligt. Vi får bland annat se Televinkens mordförsök på Staffan Westerberg, Ola Ullsten hjärntvätta Hasse Alfredson till kärnkrafts­anhängare och Thorbjörn Fälldin under sitt hemliga alias: den pipsvängande superhjälten Lantmannen. Den maskerade proggaren klarar alla fall tills han möter sin överman i superskurken Poztmodernisten, som dekonstruerar berättelsen och placerar honom i ett ”narrativt vakuum”.
Albumet damt ner min brelåda i fredags. Mycket njutbart. Skaffa och läs!

Inga kommentarer: