tisdag 26 februari 2008

Narkotikadebatten lever

Idag är det osedvanligt många intressanta narkotikarelaterade artiklar i våra svenska dagstidningar.

Sydsvenskans Omkretsen-redaktion tar ett halvt steg tillbaka och publicerar en artikel där de refererar den kritik som jag och andra riktade mot det tidigare snyftreportaget om Narconon. Tyvärr låter man Narconons påståenden gälla för sanningar, och man har inte gjort tillräcklig research när det gäller Socialstyrelsens kritik. "Narconon är inte helt okontroversiellt", skriver man. Se där ett understatement! Narconon använder inga dokumenterat effektiva insatser såsom återfallsprevention eller KBT, och man stödjer sig inte på någon vetenskapligt baserad kunskap om beroendelära. Däremot använder man L Ron Hubbards scientologiska kursprogram och ett antal bisarra idéer om hur droger "konkurrerar ut kroppens vitaminer" och om hur droger "stannar kvar i kroppen år efter att man tog dem".

Expressens ledarsida anknyter till Smittskyddsinstitutets GD Ragnar Norrby plädering för att Stockholm ska införa ett sprutbytesprogram. Man kritiserar också (för vilken gång i ordningen?) Birgitta Rydberg för hennes motstånd. Norrby debatterade för övrigt med moderata kommunalpolitikern Joakim Larsson i P1 Morgon i morse - debatten var dessvärre ganska trist, Norrby var hyfsat blek medan Larsson var sällsynt okunnig och blandade ihop sprutbyten med Oslos injektionsrum. Om Norrby varit mer på hugget hade han kunnat vederlägga det flesta av Larssons påståenden.

Dagens Nyheter refererar Ingvar Nilssons intressanta studie om Stockholms metadonprograms samhällsekonomiska effekter. Det var den studien som Bengt Svensson och jag utgick ifrån när vi tidigare försökte bedöma prislappen på Region Skånes handlingsförlamning när det gäller de långa vårdköerna till läkemedelsassiserad behandling i Skåne. Björn Fries tar tillfället i akt att förnya sin kritik av kristdemokraterna i socialdepartementet, varvid Maria Larsson försvarar sig - lamt som vanligt. "Vi arbetar långsiktig" säker hon. "Långsamt" vore riktigare. Larsson talar också som vanligt om "drogprevention", trots att det mesta av den kritik som ventilerats handlar om behandling, inte prevention. Papegojvarning!

Slutligen publicerar Expressen en debattartikel av RNS-spöket Ove Rosengren, där Rosengren använder K-ordet ("knarkliberal") ett flertal gånger, med Ted Goldberg som tydlig adressat. Ganska komiskt, och en god illustration på den argumentfattigdom som RNS-folket lider av. Man kommer osökt att tänka på den gamla historien om politikern som antecknat i sitt talmanus: "Argumentationen svag, höj rösten".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skoj att vi kan påverka SDS i någon mån! Det går framåt i narkotikadebatten, även om det går väldigt långsamt.

Stardust sa...

Absolut! Fast SDS rättelse var ganska halvhjärtad, det verkar som att de trodde på scientologernas förkalringar och inte har för avsikt att göra någon mer seriöst granskande journalistik. Själv blev jag mailbombad av några sura narconon-förespråkare, men de verkar ha lugnat ner sig nu.