onsdag 17 februari 2010

Myten om sjukskrivningsepidemin

Idag vill jag rekommendera en artikel i TCO-tidningen där jag intervjuas om Kampen om sjukfrånvaron.

Ikväll ska jag prata om boken, inbjuden av Folkpartiet (liberala seniorer) i Malmö. Roligt, och hittills enda inbjudningen eller kommentaren "från höger". Boken fick ju snabbt - och rätt oförtjänt - vänsterrykte, eftersom den lyftes fram av socialdemokratiska ledarskribenter (som med några undantag, främst Katrine Kielos, inte verkade ha läst den).

Hur som helst ska det bli kul att diskutera med folkpartisterna, och spännande att höra deras reaktioner.

Nedan finns den sista filmen som spelats in med anledning av boken. Den har titeln "Myten om sjukskrivningsepidemin".Update: mötet med de liberala seniorerna var mycket givande, det var en samling engagerade och diskussionslysna personer som verkade tycka att sjukfrånvaropolitik är geniunt spännande. Och det är det ju!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din bok.Du får mycket mer kött i benen vad händer alla sjuka och utförsäkrade dagens Sverige om du går till www.resurs.ning.com vi har nu nästan 1800 medlemmar som kämpar mot detta sjuka sjuklagen MVH Mimmi

Stardust sa...

Tack Mimmi, det är en intressant hemsida som jag surfat in på innan. Bra med mobilisering i frågan - synd att det ska behövas!

Darling sa...

http://bambuser.com/channel/mah_skiften/broadcast/556162
Jag antar att du vet att denna sida ligger ute, där bl.a. du pratar i Malmö Universitet. tack för att du haren så bra röst som jag kan uppfatta ganska bra...har dock svårigheter med de andra två varpå den ena pratar som om hon skall med tåget och den andra har en liten mumlande röst..

Mycket intressant debatt och egentligen har jag massor att fråga då jag även läser din bok, har bara läst 5 kapitel än så länge.
1. Du säger att man har renodlat sjukbegreppet 1995, är det något du tar upp i din bok, när du kommenterar katastrofalt?
2. Hanna tjatar om Jookmok och skåne eller vad det var, liksom nämner hon östergötland och jämtlands stora skillnader i antal sjuka. Regionala skillnader i ökningen fanns det inga belägg för i ökning det har jag fattat men har du någon teori på varför det ser ut så här? Att frågeställningen från början blir fel när man förutsätter att hitta det man hittar det förstår jag.

jag kanske återkommer med fler frågor, hoppas du tycker det är okej?

Stardust sa...

Hej!
Jag tar absolut upp renodlingen i boken. Den diskuteras i flera kapitel. Även de regionala skillnaderna diskuterar jag utförligt. De kan säkert delvis förklaras med attityd- och kulturskillnader, men de ökade som sagt inte under de aktuella åren.
Mvh Björn

Darling sa...

Ok, jag läser och läser ligger i kapitel 10 nu och är mest förbannad, över hur kapitalismen vunnit sådant tolkningsföreträde i debatten....
jag hoppas du läser Dn för dagens tidning har slagit stort på fusk. Du uppger att Fkassan år 2005 tolkade att de hittat 20miljarder i fusk.
dagens tidning gör dock gällande att de 2008 hittat 562, 9 miljarder, samt 2009 931, 5 miljarder.
det är ju helt klart något som inte stämmer....
Jag tolkar dessutom en del siffror som att de handlar om besparingen på utförsäkrade

Darling sa...

Det måste vara oerhört svårt att få fram alternativa tolkningar, som det nästan råder ett konsensus om i mediabruset.
Men allmänt kan du känna att det finns hopp för framtiden?
Känns det som det finns någon vilja någonstans ifrån, att faktiskt lyssna på vad du har kommit fram till?