fredag 5 februari 2010

Expressen slår in öppna dörrar och upprepar myter

Så har den första kritiska kommentaren om Kampen om sjukfrånvaron kommit i tryck. Det är Expressen, som på ledarplats tar upp de sjunkande sjukskrivningstalen, och samtidigt passar på att slå in några öppna dörrar och upprepa några vanliga missförstånd.
Människor tycktes rinna över från arbetslöshetsförsäkring till sjukskrivning, med läkares goda minne. Normer kring varför och hur länge man kunde vara sjukskriven skilde sig åt i olika landsändar. I regel fanns ett klart samband med den lokala arbetsmarknadens spänst. I en ny bok, "Kampen om sjukfrånvaron", hävdar statsvetaren Björn Johnson att sjukskrivningsboomen inte berodde på överutnyttjande utan på att rehabiliteringsresurser drogs in. Och, visst, rehabilitering är naturligtvis en viktig komponent inom hälsovården. Men det är uppenbart att ohälsan i högsta grad påverkades av arbetsmarknadens tillstånd och funktionssätt, normförskjutningar - samt en generös sjukförsäkring där laissez faire regerade.
I detta korta stycke lyckas ledarskribenten effektivt visa att hon inte har läst min bok. Den förklaring jag hänvisar till handlar nämligen inte alls om rehabilitering inom "hälsovården" (sjukvården), utan om anpassningsarbete och rehabilitering på arbetsplatserna.

Idén om att människor i allt högre grad "rann över" från a-kassan till sjukförsäkringen punkterar jag också effektivt i boken (se filmen i föregående bloggpost för en kort sammanfattning).

Slutligen har jag alls icke hävdat att normer och attityder skulle sakna betydelse. Normskillnader kan säkert vara en bidragande förklaring till de stora regionala skillnaderna i ohälsotalet vid milennieskiftet (dock absolut inte den enda förklaringen). Det jag hävdar i boken är emellertid att dessa skillnader inte ökade under den aktuella perioden. Skillnaderna var i själva verket av mycket gammalt datum, 1970-talet när det gällde förtidspensionerna och början av 1990-talet när det gällde sjukskrivningarna. De saknade förklaringsvärde när det gällde den stora ökningen av sjukfrånvaron 1998-2003.

Jag brukar uppskatta Expressens ledarsida, men här klampar de duktigt i klaveret. Tråkig också att de skriver om en bok utan att ha läst den - jag vet att mitt förlag har skickat den till ledarredaktionen.

Föreställningen om att Sverige skulle ha varit "Europas mest sjukskrivna folk" tar jag upp till kritisk granskning i en kommande debattartikel i Sydsvenskan, sannolikt på måndag. Länk postas här på bloggen, naturligtvis.

3 kommentarer:

vänstra stranden sa...

Skribenten lyckas dessutom plocka in alla de faktorer i en enda mening, faktorer som du ägnar boken att montera isär och peka på hur de verkar kausalt. Faktiskt rätt raljant./VS

Stardust sa...

Javisst! Fast det är ju samtidigt lite pinsamt också. Jag (och Daniel Melén) hoppas på att få in en Sidan 4 nästa vecka, för att göra mos på myterna om de sjukskrivna arbetslösa. Tidningen har givit ett halvt löfte.

Niclas Kuoppa sa...

Ser att du är med i Situation Stockholm nr 150 i "Knarkarna som stör". Intressant redogörelse för hur det blev som det vart. Det där med mer socialpolitik borde egentligen inte vara så svårt för något Riksdagsparti att skriva under på. Till och med Moderaterna fattar var många orsaker till kriminalitet, våld och missbruk står att finna.