onsdag 10 mars 2010

Ridsport är jättefarligt

En arg forskare, David Nutt, läxar upp Sky News reporter: "Well obviously you haven't read the paper, have you?"Jag har alltid varit skraj för hästar och ridning, hoppas verkligen att mina barn inte utvecklar det intresset (men risken är väl tyvärr hög, med tanke på att vi bor bredvid ett stall).

Här är en annan intervju med Nutt, med en betydligt skickligare reporter som ställer intressanta principfrågor.

3 kommentarer:

Niclas Kuoppa sa...

Fantastiskt namn på professorn! ^^

darling sa...

sidan 205 i din bok så anger du att antalet sjukfall ökade från 44 100 125 300, men vid närmare granskning hade de räknats 2 gånger.... Anger man fortfarande dessa 2 gånger, som 125 300 i statistiken eller är detta tillrättalagt?

Stardust sa...

Siffrorna du nämner gäller sjukfall längre än ett år. Att det var så många fall som varade längre än ett är innebar att det rent teoretiskt "dubbelräknades", dvs det skapades en illusion av att antalet sjukskrivna hade ökat mer än de gjort. Tittar man på inflödet av nya sjukskrivna märker man att ökningen av sjukskrivningarna var betydligt mer blygsam.

Det som skapar lite otydlighet är att de beräkningar jag redovisar i boken gäller antalet sjukdagar, inte antalet sjukfall. Alltså: antalet sjukdagar fördubblades 1996-2002 (ca). Detta berodde till ca 15 % på att sjukskrivningarna ökade och ca 5 % på att sjukskrivningsperioderna blev längre.

Hoppas det blev tydligare så!