onsdag 9 november 2011

Läkartidningen om riskbruk, missbruk och beroende

Idag kom ett nytt temanummer av Läkartidningen om riskbruk, missbruk och beroende. Det innehåller flera intressanta artiklar.


Läkartidningen 45/2011

Jag medverkar med en artikel om läckage av metadon och buprenorfin till den illegala drogmarknaden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det hemskt att det förekommer läkage till den svarta marknaden. Men det känns lite konstigt att det bara är vår patientgrupp man undersöker, då smärtpatienter och patienter med lugnande medel mm säljer minst lika mycket. För nog dödar morfin ifrån en cancerpatient lika bra som metadon från en metadonpatient i underhållsbehandling. Men om vi håller oss till metadonet nu då, visst undersöker du om smärtpatienterna säljer oxå, och hur vet du vad som är vad? Jag anser att det ända sätt man ska kunna bli utesluten ur ett program är genom att man säljer sin medicin, och inte som nu då folk blir utskrivna för att visa symptom på sin sjukdom mm. Men är det här inte ett jobb för polisen, att ta dom som säljer, precis som med all annan narkotikaklassad medicin och narkotika? För vad händer om man ser att det är si och så mycket läckage? Ska sjukvården inför max doser? Vad händer med oss som förbränner metadonet väldigt snabbt då? Jag har en ganska hög dos, men mitt plasma värde är just så pass att det är där det ska vara. Om dom skulle börja sänka doserna, vad händer då med oss, ska vi måsta vara abstinenta halva dagen, och gå med drogsug jämt? Då faller ju hela iden med underhållsbehandlingen, om den inte hjälper oss! Eller ska det bli ännu mera säkerhetsåtgärder, det är ju omöjligt, finns inga som har såna sjuka säkerhetsåtgärder som oss metadon patienter! Inga andra skulle gå med på att behandlas som oss. Då man vet hur vi behandlas och hur mycket den här behandlingen har motverkats genom åren så blir man ju orolig. Minsta lilla skit sak räcker ju för att dom ska kalla in armen mot behandlingen. Jag vet att du gör jätte mycket bra för oss och att du verkligen tror på den här behandlingen, så inget illa mot dig. Men det är ju jobbigt att aldrig kunna känna sig lugn med sin behandling. Att en dag helt plötsligt kommer dom på nån skit som gör allt sämre. Eller gör nåt med doserna, så hela ens liv man har byggt upp raseras. Som det är nu kan ju bara det att det kommer en ny läkare till mottagningen vända upp och ned på många liv. Men du vet ju hur det ser ut. Vad jag menar är bara att jag tycker att avdelningarna ska vårda som sjukvård gör, och inte agera poliser med. Det förstör bara. Skulle kunna skriva hur långt som helst, men måste iväg nu. Ville bara vädra lite tankar och höra vad du säger. mvh pirate

Stardust sa...

Hej Pirate,

Tack för en intressant och bra kommentar. Jag förstår dina farhågor. Vi (jag och min kollega Torkel Richert) gör den här studien främst eftersom vi är oroade över den ökade dödligheten med metadon och eftersom vi vet att dödsfallen redan idag försämrar behandlingens rykte och legitimitet.

I Göteborg och på andra orter har de föreställningar som finns om stort läckage redan lett till ökade kontroller.

Samtidigt vet vi av internationell forskning att många av de kontroller som görs lett till försämringar för patienterna, utan att läckaget nödvändigtvis minskat.

Vår bild att att patienterna redan idag får skulden för allt metadon som finns på den illegala marknaden, oavsett om det verkligen handlar om läckage, smuggling eller smärtpatienter som läcker. Vi gör den här studien för att få mer säkra uppgifter kring läckagets storlek, men också för att ta reda på vad patienter tycker om sin vård och hur den ska kunna förbättras.

Smärtpatienter undersöker vi inte i denna studie, däremot tar vi även fram en del data kring illegalt bruk av läkemedel som Tradolan och Tramadol, för att sätta bruket av metadon och buprenorfin i perspektiv. Den bild som framträder är att Tradolan/Tramadol missbrukas väl så mycket som "era" läkemedel, och att de dessutom används tidigare under "missbrukskarriären".

Jag och Torkel förstår att det kan finnas en oro bland er patienter kring vår studie. Men vi är samtidigt övertygade om att ni inte har något att förlora på vetenskaplig kunskap - vetenskaplig kunskap om underhållsbehandlingens positiva effekter är det som gjort att behandlingen kunnat expandera och spridas över landet, trots hårt motstånd från många aktörer inom det narkotikapolitiska fältet.

Vi kommer att göra allt för att våra resultat tolkas med den omsorg som krävs för att de inte ska leda till kontroaproduktiva åtgärder och onödig kontroll.

Mvh Björn Johnson

Anonym sa...

Vet inte om min kommentar kom med, eller vad som hände, så testar igen.

Kommer ni ställa läckaget i jämförelse mot det som smugglas in? Som Magnus Callmyr skrev på sin blogg så tog tullen under 2008 nästan 6000ml flytande narkotika i beslag. Mycket av det kan ju vara metadon. Sen alla metadon tabletter som smugglas in plussar säkert på det hela ganska bra också.

När kommer undersökningen vara klar?

Som patient hoppades man på att slippa känna sig jagad längre när man började i behandlingen. Vad man inte visste var att man skulle fortsätta jagas ändå. Man jagas av urinprov,hot om straff, man känner oro över att få nya läkare som sänker ens dos av nån sjuk anledning, trots att man varit stabil i flera år på den.

För sånt här sker ju dagligen i Sverige tyvärr. Jag är glad att jag har en så pass bra läkare som jag har, som lyssnar och gör vad han kan för att vi ska ha det så bra som möjligt. Men som jag skrev här ovan så vet man ju aldrig vad som händer om man får en ny läkare nån dag.

Det är trist att man inte ska kunna känna sig trygg i sin behandling, då den är livsviktig för ens liv. Och ändå har jag inga problem med sidomissbruk. Så dom som inte passar in i Sveriges substitutionsvård, känner sig förmodligen ännu mer jagade.

Men jag är glad att det är du som gör undersökningen, då det känns som den kommer vara rättvis då. För det finns ju andra som gör vad som helst för att sabotera för den här vårdformen. Vissa drar sig inte för att komma med rena lögner.

Så jag hoppas den här undersökningen ska föra något bra med sig ändå. Trots att det känns som att vi är väldigt utpekade, och man drar alla över samma kant.

Var kommer man kunna läsa undersökningen då den är klar?

Mvh Pirate

Stardust sa...

Hej!

Bra frågor du ställer!

Vi kommer förstås göra vårt yttersta för att våra resultat inte ska leda till några försämringar i behandlingen. Bland annat genom att sätta resultaten i relation till vårdsituationen och köerna - som driver efterfrågan på illegalt metadon och buprenorfin - men också genom att i en delstudie undersöka även bruket av andra läkemedel, som bensodiazepiner och tramadol.

I en delstudie där vårt material snart är färdiginsamlat försöker vi undersöka påståendet om att främst Subutex skulle läcka ut till ungdomar och fundera som en "gateway"-drog till tungt missbruk. Våra intervjuer tyder på att sådant läckage är ovanligt och att tesen om "gateway"-drog inte verkar stämma. Detta kan jämförtas med tidigare internationell forskning om metadon, som indikerat att detta främst används av etablerade opiatmissbrukare utanför behandling.

Jag kan inte skriva mer om detta ännu, för studien är inte färdig ännu och jag vill inte föregripa publiceringen.

Vi kommer att titta på tullbeslag och polisbeslag också, men dessa indikatorer säger mer om tullens och polisens insatser än om det verkliga inflödet.

Våra resultat kommer att publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter, men förhoppsningvis även i Läkartidningen samt refereras i andra medier.

Jag hoppas också att studien kommer föra något gott med sig! Tack för din input. Om du är intresserad av att diskutera mer så är du välkommen att kontakta mig på bjorn.johnson@mah.se

Mvh Björn