fredag 10 juni 2011

Valskandal i Staffanstorp

Sydsvenskan avslöjar att moderaten Stefan Möller med berått mod fuskat till sig ett av Sverigedemokraternas mandat i Staffanstorps kommunfullmäktige. Stefan Möller, som förra våren tvingades avgå efter en socialtjänstskandal, skrev själv sitt namn på minst två av de tre valsedlar som gav honom ett av SD:s två mandat i kommunen.

Som Staffanstorpsbo blir jag bedrövad och beklämd över att denna valskandal skett i min kommun. Som statsvetare blir jag närmast ursinnig. Detta är inget mindre än valfusk. Stefan Möller måste lämna sin post omgående.


Stefan Möller, M/SD. Grovt omdömeslös - se bara
på kavajen! (Foto: Sydsvenskan.)

7 kommentarer:

G-smurfen sa...

Ja, det var verkligen riktigt fult gjort. Moderaterna kan i sig inte hjälpa att Möller utnyttjat valsystemet, men de borde inte ha låtit honom ha kvar poster i M när han är vald för ett annat parti.

Det känns också väldigt tveksamt att M hänvisar till att reglerna för nominering har följts. Anledningen till att reglerna för nominering är så generösa är ju att riksdagspartierna, som beslutat om dessa regler, ansett sig kunna lita på att de själva inte missbrukar reglerna. Då får partierna också ta sitt ansvar och stävja missbruk.

Däremot blev jag lite förvånad över att Sydsvenskan fick analysera handstilen på en valsedel. Tydligen är valsedlar offentliga handlingar, men får man verkligen missbruka det för att röja valhemligheten? Är det också tillåtet att topsa valsedlar och ta DNA-prov för att avgöra vem som röstat?

Stardust sa...

Här har du Sydsvenskans förklaring: http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article1491657/Sa-gjorde-vi-granskningen-av-valet-i-Staffanstorp.html

G-smurfen igen sa...

Tack. Tror inte den artikeln var med i Lundaupplagan.

Tekniskt sett kan Sydsvenskan hävda att de inte avslöjar valhemligheter, eftersom det inte kan bevisas att Stefan Möller använde någon av valsedlarna som han skrivit på.

Men för att anspela på vad som sades om att ta över öppna listor andra partier med personröster: det var inte så här det var tänkt att fungera när kopiorna på valsedlar blev allmän handling.

Stardust sa...

True. Fast här finns onekligen ett "högre syfte" som jag tycker är helt legitimt.

Mattias Svensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Stardust sa...

Den typen av kommentarer släpper jag inte igenom, herr Svensson. Gå och tvätta munnen med tvål.

Johan sa...

Den här diskussionen om eventuellt brott mot valhemligheten är väldigt förvånande. Jag ser det snarast precis tvärt om:

Vi har upplevt åtskilliga skandaler där t.ex. dementa åldringar och utlänningar med bristfälliga insikter i svenska procedurer fått långtgående "hjälp" av kandiderande politiker.

Att "hjälpa till" genom att skriva sitt eget namn på ett annat partis valsedlar, än det parti vars åsikter man företräder och i vars organisation man är aktiv, det är sannerligen en skandal av minst lika stor magnitud.

Sådana fall måste kunna få diskuteras. Det är inte någon obetydlig teknikalitet det handlar om. Om det inte var tänkt så, när kopiorna på valsedlar blev allmän handling, så är det nu en lycklig oavsedd konsekvens istället.

...fast själv väljer jag att tro att lagstiftaren i sin stora visdom visst då hade tänkt på hur offentligheten motverkar sådant här fusk.
;-)