fredag 29 oktober 2010

Debatt om narkotikapolitik: Maria Larsson vs. Björn Fries

I tisdags publicerade Expressen en debattartikel av barn- och äldreminister Maria Larsson, där hon ondgjorde sig över den kaliforniska folkomröstningen om legalisering av cannabis. Hon angrep också Björn Fries, som hon genom guilt by association ville utmåla som "drogliberal".

Idag svarar Fries i Expressen. Eftersom jag är en aning jävig i sammanhanget överlåter jag åt läsekretsen att avgöra exakt hur mycket Fries skåpar ut Larsson.

De båda kontrahenterna debatterade även i TV4:s Nyhetsmorgon igår morse. Debatten finns att se på länken nedan. Fries vinner naturligtvis, men debatten illustrerar ändå lite av problemen med att debattera de här frågorna: tittarna har inte kunskap att bedöma när debattörerna skarvar.Jag hittar fyra direkta felaktigheter i Maria Larssons inlägg: (1) hon påstår att färre ungdomar fastar i drogmissbruk i Sverige än i övriga Europa, (2) hon påstår att Björn Fries förespråkat en avkriminalisering av eget bruk, (3) hon hävdar att sprutbytesprogram finns i flera landsting och (4) hon påstår att den ur ett europeiskt perspektiv höga svenska narkotikadödligheten beror på att vi rapporterar på ett annat sätt än övriga EU. Allt detta är fel. Dessutom påstår Larsson ytterligare ett par saker som inte är belagda, men som eventuellt kan stämma. Allt Fries sa var korrekt, efter vad jag kan bedöma.

1 kommentar:

Johansson M sa...

Tröttande att det ska vara så svårt att fatta? Legalisering dras alltid upp av folk som verkar ha svårt förstå, el så vill man väl inte. Det är väl där skon klämmer, det stämmer inte överens med den egna uppfattningen. Den hör inte hit! Folk som sitter i skiten bryr man sig inte om i den utsträckning man skulle kunna. Nä, det måste ju klart vara det ABSOLUT VIKTIGASTE att man inte uppfattas som drogliberal. Varför ska det dras likhetstecken mellan vetenskap/forskning, verkligen ta reda på hur det ligger till och legalisering!? Tycker det ligger en bra bit ifrån vartannat. Man fuskar o trixar med både statistik o annat, allt för att status quo ska uppehållas. Putsar lite på ytan kanske. Tänk lite nytt nu och hjälp folk för en gångs skull!!