fredag 6 mars 2009

Det är inte värt det

DN rapporterar om en studie som visar att det aldrig är "för sent" att börja träna; personer som börjat träna i måttlig utsträckning (ca 30 minute/dag) vid 50 års ålder har förlängt livet med i genomsnitt ett år, enligt studien.

En enkel räkneoperation visar att det knappast är värt besväret: Säg att man lever i genomsnitt till 80 års ålder utan träning och till 81 år med träning. Det är en låg skattning, för medellivslängden är väl högre nu för män, tror jag. Nå, då har man ägnat en halvtimme om dagen i 30 år åt träning. Det blir 30 min x 365 dagar x 30 år = 5475 timmar. Delar vi denna summa med 16 - vilket är antalet vakna timmar på ett genomsnittligt dygn, åtminstone för mig - visar det sig att man ägnat mer än ett år åt träning, närmare bestämt 342 dagar. Och jag hatar att träna!

6 kommentarer:

T sa...

Tsss...

Anonym sa...

Vi som lever i föreställningen att året har 365 dagar anser att man trots allt tjänar 23 dagar på träning.

Stardust sa...

Haha, alldeles riktigt. Matte har aldrig varit min starka gren :-)

/Björn (som precis anlänt till hemmet efter en halvtimmes promenad i snöoväder - det måste väl räknas som motion?)

verdandi sa...

Ja du om din uträkning stämmer eller inte är totalt ointressant. Allt som styrker att det inte lönar sig att träna sväljer jag. Helt klart!
Hatar också att träna och mellan varven så gnager mitt samvete just med tanke på hälsoriskerna. Har du inte en lika bra uträkning när det gäller rökning. Jag röker nämligen dessutom!

Stardust sa...

Man kan ju alltid motivera rökningen med att den sparar pengar för samhället. Dels kostar den ju en massa straffskatt, som förbättrar statens finanser, och dels förkortar den livet med sådär en 8-9 år i snitt, vilket gör att man avlider innan man hinner börja kosta samhället alltför mycket i form av pensionspengar. Visserligen kostar man en del sjukvård som rökare, men det tenderar ju äldre pensionärer också att göra.

Folkhälsovetare jag känner hävdar att föreställningen om att rökare skulle vara en förlustaffär för samhället är en ren myt - det omvända är fallet.

Anonym sa...

Hörrdu Stardust! Din division 5475/16 var riktigt listig om man inte gillar motion vill säga. Med ditt sätt att tänka är tidsvinsten av utebliven motion inte en halvtimma utan 16/24 * 1/2 timma, dvs 1/3 timma eller 20 minuter. Plötsligt har Stardust krökt tidsrummet i rent Einsteinskt-episka proportioner :-) ! Jag kan inte få det till annat än att dygnet har 24 timmar. Isåfall blir 5475 timmars motion 228.125 hela dagar eller 0.625 år. Vinsten är alltså (1-0.625)=0.375 år!!
Tidsstudiemannen och nationalekonomen Dr Elgon Efraimsson