torsdag 5 mars 2009

Alla tjänar på metadonbehandling (utom Torbjörn Fjellström)

Bakgrund: Jämtlands läns landsting har nyligen [2009] meddelat att de avser att starta egen metadonbehandling, som näst sista landsting i landet. Detta har uppmärksammats i Länstidningen Östersund, vilket - surprise, surprise! - fick en och annan kritiker att börja orera. För att stämma lite i bäcken kontaktade jag Länstidningen, som gjorde en ganska bra uppföljningsartikel. Denna retade dock Torbjörn "Korpberget" Fjellström, som skrev en debattartikel där han angrep mig och antydde att jag skulle vara köpt av läkemedelsindustrin. Jag skrev ett svar som publicerades som insändare. Tyvärr kvaddades det rätt rejält av en inkompetent debattredaltör, men här nedan följer den fullständiga versionen, så som jag hade tänkt mig den.

Torbjörn Fjellström fortsätter (21/2) sitt dogmatiska och lögnaktiga korståg mot ”ersättningsdroger”, som är den term han använder för läkemedelsassisterad behandling (LAB) med metadon eller buprenorfin.

Som vanligt varnar Fjellström för den ondskefulla ”psykofarmakaindustrin” och dess profithunger. Att jag är en oberoende samhällsforskare helt utan kopplingar till denna industri nämner han inte. Att en lång rad organisationer – bl.a. Socialstyrelsen, EU:s narkotikakontrollorgan ECNN, FN och WHO – och en i stort sett enigt vetenskapssamhälle rekommenderar LAB som den mest effektiva behandlingen vid heroinmissbruk nämner han inte heller.

Slutligen låter Fjellström – behändigt nog – bli att nämna att han själv har stora ekonomiska intressen i vårdsvängen. Han driver behandlingshemmet Korpberget, och saluför även utbildningar i ”addiktologi”, ett påhittat ämne utan akademisk förankring.

Fjellström hävdar att LAB är en kostsam affär för samhället. Detta är ett genomfalskt påstående. En aktiv narkoman kostar samhället runt 2 miljoner kr/år (inte 5 miljoner kr som Fjellström säger). Enligt studier som Mobilisering mot narkotika låtit genomföra gav varje krona som satsades i Stockholms metadonprogram en avkastning på 15–20 gånger insatsen. Detta innebar att varje patient som kom in i LAB var en besparing för samhället på i snitt 1,8 miljoner kr. Så höga samhällsvinster har inte uppmätts i någon annan vård.

De viktigaste skälen till att erbjuda LAB åt länets heroinister är dock inte ekonomiska utan mänskliga. Sjuklighet och dödlighet hos patienter i LAB minskar dramatiskt. För flertalet leder behandlingen också till en kraftig minskning av missbruk och kriminalitet. En stor andel av patienterna kan leva normala liv, även om många får räkna med livslång medicinering.

Tolvstegsbehandling och annan behandling utan läkemedel har utan tvekan hjälpt många heroinister till ett drogfritt liv. Gott så. Tyvärr är andelen heroinister som blir stabilt drogfria av sådan behandling så låg att det inte ger något utslag i vetenskapliga studier. Flertalet heroinister som påbörjar tolvstegsbehandling avbryter den i förtid eller återfaller direkt efter behandlingens slut.

Det allra viktigaste är emellertid att narkomanen själv får påverka valet av behandlingsmetod. Den som önskar drogfri vård ska självfallet erbjudas detta (även tolvstegsbehandling). Den som hellre vill ha LAB ska erbjudas det. Därför är det utmärkt att Jämtlands län nu äntligen – som näst sista län i landet – kan erbjuda metadonbehandling.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bra debattartiklar du producerar och ett förbannat roligt inlägg.

Daniel i Sthlm

Stardust sa...

Tack tack!

Anonym sa...

http://gd.se/ledare/debatt/1.872555

Tomtearmén drar ut i fält igen med samma gamla vapen som alltid

Daniel i Sthlm

Verdandi sa...

Jag är tacksam för LAB som räddat livet på så många. Inte minst på min särbo som haft metadonbehandling i många år. Hans liv är värt mycket, mycket. Tack för ditt engagemang!
Sådana som du behövs som motvikt mot de ofta ogrundade moralistiska aspekterna som framkommer i debatten kring LAB.

Hosanna sa...

Äntligen har jag hittat ngn som skriver om metadon i positiva ordalag.
Hur får man tag på din bok?

Stardust sa...

Tack ska ni ha för uppmuntrande kommentarer, det känns skönt att få!

Hosanna, min bok kan man hitta på de flesta större bibliotek, eller på exv. Bokus.se om man vill köpa den (strax under 200 kr kostar den).

/Björn

Anonym sa...

Jättebra insändare/kommentar till "övertomten" Fjällström. Inget ont om tolvstegsbehandling, den är bra för en hel del men det är beklämmande att Fjellström kommer dragande med samma gamla konspirationsteorier, alltid, alltid. den som inte är för oss är emot oss. Dogmatik, dogmatik. Och inga veenskapliga bevis som vanligt. Jag är idag övertygad om att man i slutändan måste fråga efter och respektera vetenskapliga argument och undersökningar i missbruksvården. det är ju vad man går efter i övrig vård men inte missbruksvården som fortfarande är en av kvacksalveriets högborgar. Tråkigt att det är så. Viktigt dock att det finns bra tovstegshem och annan terapi också...
MVH
OLLE, UPPSALA

Anonym sa...

Intressant läsning no doubt!

Dock så har jag träffat Torbjörn och t.o.m sovit över i villan på Svanö, dejtade ena dottern som ung grabb!

För att förstå hans inställning så tror jag faktisk att man bör ha mer kännedom om vem han är etc..

Han har dessutom rätt i mycket och jag håller fullständigt med ang läkemedelsindustrin och dess penga-hunger. Kanske lite dubbelmoral ifrån min soda dock efter att själv stått 10 år på Subutex snart, det fungerade för mig efter många års misslyckanden före det.
Fast nu sitter jag ju där i samma problem, Sub denna gången och inte Heroin vilket säkerligen har sparat staten massor av pengar men vart går jag här i från då?

Kanske Korpberget för att avvänja sig vid Sub, roflol. Skämt åsido, sub har räddat livet på mig men vilket liv är det då? Den där goa naturliga lyckokänslan blir ju delvis el t.o.m helt förtryckt av sub, att bara kunna gå ut på natten och andas in nattluften och känna det där naturliga välmåendet inombords saknar jag nå så in i norden!

Ni har båda rätt och båda fel i min mening, det finns ingen enkel lösning på detta. LAB måste dock få finnas kvar då vi alla är olika, men vad vet jag?

Anonym sa...

Ouuups, anonym (dvs jag) glömde visst en liten detalj!

När jag sade att ni har rätt/fel så är detta enbart min högst personliga åsikt och inget annat! Fel är kanske t.o.m fel ord att använda i detta sammanhang?

Ville dessutom passa på att ge ett stort tack för att du publicerade texten i sin helhet helt oförändrad här, tack!

/ano

Anonym sa...

nej, bägge har inte fel.

Fjellström har däremot fel, vilket går och har bevisats med vetenskapen till hjälp.
att påstå att det är fel, är som att påstå att jorden är platt eller något annat dumt som vetenskapen redan bevisat är fullkomligt galet fel.

gör ett nytt försök

Anonym sa...

Heronister blir generellt rätt så gnälliga när de sitter o kliar sig i näsan o gnyr om mer...Och om man besöker Brukarföreningen o andra milligramsammanhang är det bara ett enda tjatande om hur illa behandlade man blir av samhället... Har själv gjort min "cold-turkey" efter en lång berg o dalbana i såväl vård som knarksväng...och kontaterar...smärtan o abstinenensen går över...och man KAN vända behandlingsindustrin ryggen.... Är man inte stark så kan man bli...mat, potatis, arbete o en bra säng att sova i så tar det tre fyra år att bli rak i ryggen klar i knoppen o FRI....

Stardust sa...

Du är att gratulera till att ha lyckats med detta, anonym. Tyvärr är alla inte lika lyckosamma. Forskningen visar att långvariga heroinister som inte får underhållsbehandling har en mycket hög dödlighet. Personer som försöker skriva ut sig från behandlingen eller som blir ofrivilligt utskrivna har en lika hög dödlighet. Detta har visats igen och igen i studier, nu senast i Norge i en artikel från i år: http://tidsskriftet.no/article/3182342

Jag tycker att du ska akta dig för att tro att dina egna erfarenheter gäller för alla som haft ett missbruk och jag tycker att du ska ha en mer respektfull ton mot människor som valt en annan väg ut ur missbruket än vad du själv har gjort.

Anonym sa...

Jag råkade läsa denna sida,det är två ½ år sen någon sist lämnade en kommentar. Vi har alla vårt helvete att gå igenom oavsett om man är missbrukar eller ej. Missbruk finns i många olika varianter och det värsta man kan göra är att dra alla över en kam. Jag har haft metadon i 22 år och har varit drogfri i 20 år. Utan metadonet hade jag dött för länge sen, jag har kompisar som dött på kort tid och jag kan bara säga att jag är tacksam för metadonet. Att jag fick möjligheten till det, den gången hade man helt andra regler. Jag har ingen utbildning men lyckas tackat vara metadonet att jobba mig upp till en chef position. Jag vet att jag bytade ut heroinet mot att jobba varje dag t.o.m på helgen långt ut på natten. Tyvärr blev det också ett resultat att jag blev utbränd och slutade trivas på jobbet och återfall i droger för två år sen och har kämpat med att bli drogfri sen dess. jag kan hålla med om att det är för lätt att få underhållsbehandling i dag och jag vet många son tyvärr inte är heroinister som dra nyttja av att det är så lätt att få underhållsbehandling i dag. Det är för jävligt sen säljare dom sin flaska för 100 kr. Jag skulle aldrig göra det för utan den är jag så gott som död.