fredag 3 oktober 2008

Mer scientologer

Det har påpekats - bland annat av Johannes Forssberg - att Uppdrag gransknings avslöjande om att svenska kommuner finansierar scientologernas frontorganisationer med miljonbelopp inte är något egentligt avslöjande. Detta har varit känt länge, ja, lika länge som Narconon funnits i Sverige. När jag gjorde arkivstudier i Socialstyrelsens gamla arkiv med anledning av min studie om metadonkonflikten hittade jag en mängd gamla papper som visade att Socialstyrelsen under 1970-talet arbetade hårt för att få bort Narconon. Uppenbarligen utan framgång.

Det som är bra med att Uppdrag granskning nu dragit fram detta i ljuset är inte att avslöjandet i sig är nytt, utan att många inom den kommunala sektorn uppenbarligen inte vet vad Narconon och de övroga frontorganisationerna är för gökar. Genom uppdrag gransknings reportage kan kunskapen sprida sig lite bättre, vilket förhoppningsvis leder till att pengaflödet minskar.

Här nedan är en kul video med Tom Cruise, producerat för internt bruk inom scientologin. Knäpp den killen är!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan stardust!

Tittar förbi som allra hastigast och upptäcker att du skrivit ännu ett inlägg om scientolgin. Tack för det! och passar på att ställa några frågor:

Själv har jag frågat mig varför vissa kommuner valt just Narconon? Har det inte funnits några alternativ?

När jag läste en tillsynsrapport från blev jag förvånad av över kostnaderna per dygn? Är de billigare än alternativen? Min hund låg på observation i ett dygn på djursjukhus efter en hästspark och det kostade 1600. I det ingick tre rastningar, ingen mat( och inga mediciner eller röntgen eftersom han var helt opåverkad dagen efter Hur sjutton kan man ta hand om människor med så stora behov för en mindre summa (1380 kr/dygn år 2006) ?

..och varför har kommunerna inte hellre valt att skapa en egen vårdinrättning?

PDF- tillsynsrapport finns här
www.huddinge.se/upload/Sociala_tjanster/Dokument/Socialnamnden/kallelse%200602/Tillsynsrapport%20Narconon%20060123.pdf

Hubbardianen sa...

Hank von Helvete slutade med sitt drogmissbruk efter att ha gjort behandlingen hos Narconon. Är detta bra eller dåligt?

Stardust sa...

Det är naturligtvis utmärkt för den gode Henrik. Men det säger ingenting om Narconons behandlingsmetoder.

Den dag Narconon uppvisar acceptabla vetenskapliga studier som visar på goda resultat ska jag ändra mig, jag lovar. Men några sådana studier finns inte i någonstans i den vetenskapliga litteraturen. Jag lovar, jag har kollat.

Hubbardianen sa...

Jag kan som scientolog hålla med om att Tom Cruise är något överentusiastisk i vissa frågeställningar. Ett mer nyanserat perspektiv skulle passa bättre. Dock har han auditerat rätt högt upp, OT VII, och kanske har upplevt helt andra saker än gemene man vilket kan förklara hans passion för ämnet.

Här beskriver jag själv min första auditeringsupplevelse:

http://hubbardianen.wordpress.com/2009/07/27/min-forsta-riktiga-auditeringsupplevelse/

Här beskriver jag en andlig vändpunkt:

http://hubbardianen.wordpress.com/2009/08/06/en-andlig-vandpunkt/