tisdag 11 oktober 2011

Kontraproduktiv argumentation

Idag skriver Alexander Bard och avhoppade sverigedemokraten, numera politiska vilden William Petzäll i Aftonbladet om narkotikapolitiken.

Även om jag sympatiserar med kraven på ett ökat fokus på skadebegränsning (harm reduction) är artikelns argumentation slarvig och kontraproduktiv. Den är späckad med fel och överdrifter. Några exempel:

- Bard och Petzäll (B&P) skriver att vi är det enda landet i världen som "kriminaliserat narkotikainnehav i blodomloppet" (alltså eget bruk). Det är fel, sådan kriminalisering finns i många länder (vilket också var ett av argumenten när vi införde lagstiftningen 1988).

- B&P skriver att Sverige "ligger i topp inom EU när det gäller tungt narkotikamissbruk". Det är också fel, vi ligger kring EU-snittet, vilket är illa nog.

- B&P frågar sig om missbrukare verkligen vågar uppsöka vården "när det första som händer där är att man blir arresterad och kastad i fängelse?" Den risken torde vara fullkomligt icke-existerande - jag har aldrig hört talas om någon som "kastats i fängelse" när de uppsökt socialtjänsten eller beroendevården för att få hjälp med missbruksproblem.

- "Endast i Sverige kan man hävda att rena sprutor skickar fel signaler", skriver B&P. Också fel - detta är ett allmänt argument som är vanligt förekommande i de flesta länder som genomfört eller funderat på att genomföra sprutbytesprogram. Argumentet har visserligen haft ett ovanligt stort genomslag i Sverige, men det är en annan sak.

Jag kan inte heller imponeras av en argumentation där man hävdar att vi har en narkotikalagstiftning som "får sharialagarna i Saudiarabien att blekna". Det är inte seriöst.

En av de viktigaste invändningarna mot den svenska narkotikapolitiken är att den inte bygger på kunskap och fakta, utan på myter och moral. Ska man kritisera detta - vilket man givetvis ska - så får man inte fuska själv. Det finns goda och sanna argument för en reformerad narkotikapolitik, man behöver inte hitta på egna eller överdriva.

Alexander Bard och William Petzäll kommer sannolikt att få äta upp den här artikeln. Jag är övertygad om att någon av den svenska narkotikapolitikens tillskyndare kommer att vara snar att svara i Aftonbladet. Jag sätter en femma på att det blir Per Johansson från RNS, han brukar vara snabb i vändningarna.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en så bra blogg. Jag jobbar som socialarbetare sedan 20 år tillbaka.Möter dagligen ungdomar som är sugna på droger och som tror att det ej är farligt att röka hasch etc. Det är tungt att se hur en cannabis/narkotikaälskande man kan få så stort utrymme i media. Han är den mest liberale knarkfantasten vi har och han lyfts nu fram av TV4 och Aftonbladet. Jag bedömer att allt slit vi gör för att hindra att ungdomar använder droger får en rejäl uppförsbacke när dessa herrar slänger ur sig en massa skit utan att veta något om konsekvenserna. Den andre 23 åringen är en pajas hela han så han lyssnar nog ingen på...

Anonym sa...

Till den löjliga socialarbetaren som kommenterat.

Alkohol orsakar, dödsfall (både genom alkoholförgiftning och misshandel), otrohet, misshandel (ja igen), folk som förstår allmän egendom, mm.....
Jag bedömmer att allt slit vi gör (inkl Bard) att få ungdomar att vända sig bort från alkoholen är bra då vi redan vet alkoholens hemska konsekvenser........

Jag förväntar mig inte att du förstår......däremot gör ungdomar det när de ser alkoholen och marijuanan och själv gör en bedömning vilken de lever efter.


Om mig, jag har en magisterutbildning och tjänar mångdubbelt mer än en socialarbetare någonsin kommer att göra, kör fin bil och bor på Östermalm......och ända, tro det eller ej så röker jag gräs på helgerna istället för att dricka alkohol så kom tillbaka när du lyckats i livet fattiglapp....

Henrik. sa...

@Anonym.
Jag är FÖR en legalisering av cannabis men när jag stöter på så människofientliga inlägg som ditt,då skäms jag över att sympatisera med dig.

Lite som topic på Björns inlägg kanske,även om jag inte tror att det är läge att fråga ägaren av bloggen.

Socialarbetaren: Om du tror att ungdomar är så lättpåverkade att dem köper allt som Bard säger,ja då är du ganska världsfrånvänd.

Idag finns det oerhört mycket info för alla att läsa om narkotika och dess politik & konsekvenser.
Eget ansvar i en gemensam värld.

Anonym sa...

Narkotikabruk anses enligt svensk lag vara ett mycket allvarligt brott, så allvarligt att fängelse ingår i straffskalan. På vilket vis garanterar socialtjänsten att uppgifter om drogbruk inte förs vidare till annan myndighet?

Anonym sa...

Vilken ruggig människosyn du har Östermalm...Du skulle möta alla förtvivlade föräldrar som jag mött i 20 års tid, föräldrar som upptäckt att deras barn rökt hasch en längre tid...Du skulle möta de ungdomar som själva vill sluta då de insett att deras hjärna ej fungerar längre, att de ej kommer ihåg något och hur tufft de har att lägga av...Hoppas alla dina pengar gör dig till en lycklig människa Östermalm...Jag är glad att jag kan hjälpa en del av de unga som fastnat i drogernas värld

Stardust sa...

Anonym 21:58, det kallas sekretess och är fastslaget i lagstiftningen. Har du någonsin hört talas om en missbrukare som "kastats i fängelse" efter att ha vänt sig till socialtjänste för hjälp? Nej, kunde just tro det.

Erik sa...

Anonym 22:39:
De föräldrarna bör vara mer oroliga över att hitta sina barn rökandes tobak eller drickandes alkohol. Båda har klart värre effekter än hash och kan lagligt köpas idag.

Anonym sa...

Satardust 22:55
Gäller sekretessen all form av brottslighet, eller finns det undantag? Hur allvarligt samhället ser på ett brott läses av på straffskalan. Inte ens läkarsekretessen är absolut utan underordnas samhällsintresset i vissa frågor. Dessutom tillkommer alltid risken för inofficiella läckor.

Hotet att lagföras, för att nu inte nämna alla de övriga utstötningsmekanismer som samhället håller i beredskap för drogbrukare, hänger ständigt över den som använder illegala droger.

Magnus Callmyr sa...

Till anonym 07:21, om jag inte minns helt fel går gränsen vid minst 2 års fängelse (hand upp alla som tror att man kan få 2 års fängelse som straff för att ha tagit narkotika). Även vid grövre brott finns sätt för en behandlare/myndighetsperson att slippa ifrån skyldigheten att anmäla det brottet...

Pierre Gilly sa...

Finns det någon artikel eller bok som sammanfattar ovetenskapligheten i svensk narkotikapolitik?

Anonym sa...

Ja, Pierre. Denna:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9139014150