måndag 8 mars 2010

Förbannad lögn och statistik

Just nu är jag smått deprimerad över att även Rapport och Aktuellt okritiskt för vidare Försäkringskassans "beräkningar" av fusk och felaktiga utbetalningar i socialförsäkringen.

Jag upprepar: dessa beräkningar är inte något annat än rena gissningarna. Genom att Försäkringskassan sätter en exakt siffra, ner till decimalen, ges dock ett falskt sken av autenticitet.

Sociologen Joel Best har i den utmärkta lilla boken Damnes Lies, and Statistics (Berkeley: University of California Press, 2001) visar hur felaktiga eller tvivelaktiga sifferuppifter används i debatter; de lanseras i debatten vid något tillfälle, ofta av en lobbyist eller aktör med intresse i frågan, fortplantas sen genom att citeras i andra medier, och blir genom detta snart förgivettagna. Alla "vet" hur det ligger till, men ingen kan ange hur de vet det eller var siffran kommer ifrån.

Angivandet av siffror är oftast ett mycket effektivt retoriskt grepp, oavsett hur siffrorna ursprungligen tagits fram. Bests bok är full av exempel på falsk statistik som Best eller andra med närmast detektivartade metoder spårat tillbaka till sina tvivelaktiga ursprung.

Jag diskuterade detta med journalisten Petter Larsson idag, och han nämnde ett intressant exempel, nämligen uppgiften att endast 1 procent av världens tillgångar ägs av kvinnor. Denna uppgift har länge valsat runt i medierna, men ingen tycks veta var den kommer ifrån. Experter på området ställer sig enligt Larsson mycket frågande till att uppgiften skulle stämma.

Lästips:

Joel Best, 2001.
Damned Lies and
Statistics.Joel Best, 2004.
More Damned Lies
and Statistics.

4 kommentarer:

Marina sa...

Min handläggare på FK ringde en fredags kväll och sa att jag kan ha fått sjukersättning i flera år på fel GRUNDER= FUSK...Nu har de sett till att jag får FUSKA på socialen istället:) de fifflar runt och skiter i hur man får det, 3 månaders ovisshet står nu på chemat, aktivitetsersättning och bistånd, sen då? Ja det får tiden visa, men det är inte den bästa tillvaro man kan ha som ikke frisk.

Anders sa...

Ett väldigt färskt exempel på det du skriver hände mig bara för någon månad sedan på ett journalistseminarium i Malmö. Det talades då om Twitter, varpå jag nämnde att "min känsla är att typ 90 procent av alla som twittrar i Sverige idag är journalister". Helt plötsligt blev siffran 90 procent en sanning som spreds som en löpeld hos de drygt hundra församlade journalisterna - trots att jag bara slängde ur mig en känsla utan någon som helst bakgrund eller koll. Och då kan det tilläggas att jag inte ens satt i panelen - utan i publiken.

Niclas Kuoppa sa...

Starkt j(L)obbat, Anders!

Niclas Kuoppa sa...

på undp står att kvinnor äger 1 % av världens mark. jag antar att de syftar på odlingsbar mark.
http://www.undp.org/cpr/we_do/8_pa_key_stats.shtml

Här kanske ni hitta svar på varifrån siffran kommer ifrån. Notera ävern rapporten Gender and Indicators.
http://www.undp.org/poverty/focus_gender_and_poverty.shtml