fredag 6 februari 2009

Om Israelkritik

Ville bara tipsa om följande utmärkta kulturartikel från Aftonblaskan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns alltid personer som tycker att de egna förtjänar förtryck. Jag känner igen detta så väl att jag bara blir trött. En liknelse är att det finns en liten grupp konservativa bögar i Sverige som tycker att hatbrott är OK eftersom RFSL bedriver fel politik. Men de har fel precis som Uri Avnery har fel när han tycker Sverige bör erkänna Hamas. Det är helt enkelt inte OK att legitimera anti-zionismen om man inte samtidigt motsätter sig alla andra folks rätt till ett hemland. Då handlar det om diskriminering och antisemitism, inte om israelkritik eller "solidaritet" med civila i Gaza.

Jag gissar att 95% av den svenska "israelkritiken" bygger på judehat. I kritiken av andra länder vandaliserar, hotar och attackerar man inte begravningsplatser, religiösa institutioner, samlingslokaler och enskilda personer.

Stardust sa...

Så 95 % av Israelkritiken bygger på judehat? Tja, med den kommentaren har du ju bevisat rätt effektivt att Avnery, "den självhatande juden", har rätt.

Frågan om att erkänna eller inte erkänna Hamas är mycket komplicerad, tycker jag. Självklart fanns det goda argument för att inte erkänna dem när de vann valet, men vem skulle man då prata med? Det är svårt att undvika slutsatsen att den uppkomna situationen skulle ha kunnat vara en helt annan om västvärlden hade påbörjat en dialog med Hamas, och därigenom satt press på Israel att göra det samma.

Vad ska västvärlden, med din logik, göra om Lieberman blir segrare i det kommande israeliska valet? Plötsligt säga upp kontakten med den israeliska regeringen, eftersom den grundar sig på en högerextrem, rasistisk rörelse som lanserat idén att använda kärnvapen mot Gaza?