lördag 26 februari 2011

Oetiskt, Aftonbladet!

Idag publicerar Aftonbladet en mycket osaklig och oetisk artikel som påstås illustrera farorna med drogmissbruk. Huvudpoängen i artikel är ett antal bilder som tagits av amerikansk polis. Bilderna föreställer drogmissbrukare "före" och "efter". Tidningen skriver:
Tandlösa, med sönderklösta ansikten och tovigt, stripigt hår. Människorna på de här bilderna är trasiga och slitna. De har en sak gemensamt: de använder droger.
Det är inte första gången tidningen publicerar bilder av det här slaget, man har gjort det vid minst två tidigare tillfällen som jag kan minnas. Förmodligen renderar det många "klick" på nätet. Oetiskt är det i vilket fall som helt - man visar människor som mår mycket dåligt, fotograferade i tvångsmässiga situationer. Flera av personerna är säkerligen psykiskt sjuka.

Det hela åtföljs av en text på temat klassisk skrämselpropaganda, där grundtesen är att droger kan förstöra livet för vem som helst. Börjar du med cannabis riskerar du att sluta som på bilderna är budskapet, den så kallade "inkörsportshypotesen". En polis uttalar sig:
Alla kan experimentera under skoltiden, men med ”from drugs to mugs” vill jag visa ungdomar att alla de här människorna började med cannabis. De kastade sig inte bara direkt in i ett heroinmissbruk.

Jag vill visa sambandet mellan beslutet att prova droger och vart det kan leda senare... Jag ber studenterna att tänka på vad de gör – annars kan de sluta som människorna på de här bilderna.
Detta är ett genomfalskt budskap, vilket tydligt visats i forskningen. Aftonbladets publicering är på alla sätt ett övertramp, värt att fördöma.

3 kommentarer:

mirshafie sa...

Titta på de här bilderna! Magra, färglösa, frånvarande. Rödbruna cancerbölder på den en gång släta hyn, snor och dregel från ansiktet ner på halsen. Gemensamt för dessa människor är att de inte började med oskyddat analsex med främlingar. De började med onani.

Med vår nya kampanj FROM HAND TO SAND vill vi skrämma barn till att enbart använda de godkända produkterna för säker sex efter att de nått mogen ålder. Det inkluderar den här stilrena köttyxan från Absolut, den ståtliga slipmaskinen från Philip Morris och en rejäl käftsmäll från din lokala polisman.

Och kom ihåg:

den som inte tror på mig
kommer det gå snett för
han kommer hamna i en bur
och får gråta till han dör!

STAY SAFE!

elmindreda sa...

Fint att slentriamässigt flytta fokus från en stigmatiserad grupp (drogmissbrukare) till en anan (psykiskt sjuka) utan något slags belägg för det.

Stardust sa...

Vadå utan belägg? Det finns betydande överlappningar mellan de grupperna. Och vad menar du? Skulle det vara bättre att hänga ut den ena gruppen framför den andra?