tisdag 5 januari 2010

Kampen om sjukfrånvaron


Som en liten försmak av min kommande bok - som ges ut i slutet av denna månad - följer här baksidestexten:

Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, tecknar i Kampen om sjukfrånvaron ett stycke socialpolitisk nutidshistoria. Han visar hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att handla om överutnyttjande och fusk. Johnson visar hur ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat ledde politikerna att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder.

Kampen om sjukfrånvaron
riktar sig till alla oss sjukförsäkrade, till politiker, fackligt engagerade, arbetsgivare, sjukskrivna, forskare, studenter, journalister och alla andra som är intresserade av frågor som rör socialförsäkringarna och den svenska välfärdsstatens framtid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser spännande och intressant ut! Tim H.

Magnus sa...

Intressant tips (hittde din blogg via Isobel men känner igen dig från Blekingskas gamla plank). De här frågorna brukar ju behandlas väldigt ytligt, smetigt och/eller nybrutalt i mdia, ibland alla tre på en gång. Kommer att hålla ögonen öppna efter din bok när den ges ut.

Tanke för en kvart sen "Ibland ser den svenska webbdebatten - krönikor och kommentarfält i alla fall - verkligen ut som om alla som yttrade sig var konsulter eller sverigedemokrater" (konsulten är ju, i alla fall som kliché, en som är van vid att efterfrågan på "smarta personer" alltid är större än utbudet, att jobbintervjun och fikasnsacket handlar om att snacka upp sig själv och som inte känner någon vidare loljalitet med sitt jobb eftersom det i nio fall av tio bara är tillfälligt - dessutom har man ofta möjlighet att skicka in kommentarer och mess i princip oavbrutet - och det tycks ofta vara just den sorten som tänker högt på nätet).

Anders Emretsson sa...

Verkar mycket intressant. Om ingen annan har tingat den för att skriva om i LO-Tidningen är jag mycket intresserad av ett recensionsex.

Stardust sa...

Maila mig din adress (på min @mah.se-adress) så sätter jag upp dig på listan över rec-ex.

Mvh Björn