fredag 29 januari 2010

Kampen om sjukfrånvaron på DN Debatt

Idag presenterar jag några av de viktigaste resultaten från min nya bok på DN Debatt. Boken, Kampen om sjukfrånvaron, är en studie av debatten och politiken kring sjukförsäkringen under perioden 1995-2009. Jag visar sambanden mellan de problembeskrivningar som förekom i debatten och de politiska åtgärder som beslutades, men jag gör också ett försök att bedöma beskrivningarna med utgångspunkt i forskning och officiell statistik.Boken kommenteras idag även av Widar Andersson i Folkbladet Norrköping.

Ett utdrag ur boken, i form av inledningskapitlet, kan laddas ner gratis här.
Boken har en hemsida på Malmö högskola, där bland annat pressbilder finns. Information finns även på mitt förlags hemsida.
Boken kommer inom kort att gå att beställa i bokhandeln och på nätet, men kan redan nu bevakas på exempelvis Adlibris och Bokus.

Som jag berättat om tidigare arrangerar Malmö högskola den 10 februari en diskussion mellan den tidigare sjukförsäkringsutredaren Jan Rydh, Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller och mig.

11 kommentarer:

hasse nyland sa...

Tack
Jag arbetar som organisationskonsult och har följt "fel"-debatten om sjukfrånvaron i över 15 års tid.

Äntligen kommer sanningen fram.
Skriv mera om detta. Uppmana riksdagsledamöter att ändra det som nu pågår.

Tack

Hasse Nyland

Anna sa...

Mycket intressant artikel i DN, ska absolut köpa din bok.

Maria sa...

Tack och åter tack!

En mycket bra bok, har redan läst inledningskapitlet.

Artikeln i DN är en super-bra sammanfattning av boken.

Mvh

Maria

Stardust sa...

Tack ska ni ha för vänliga kommentarer!

Anonym sa...

Om du kollar noga i otaliga proppar och lagändringar för åren mellan 1996 till 2002 kommer du att se att svängningen påbörjades så gott som omedelbart efter vårt EU-medlemskap (den politiska ambitionen att sätta kniven i sjukförsäkringen nämner t.ex. Feldt i sin bok Alla dessa dagar, modet saknades dock på 80-talet).

Jag antar att du har läst utredningen Överutnyttjandediskursen ? Om inte så är det god underhållning och en knivskarp analys av hur man bygger upp en sån här grej.

Annars var detta nyktra ord i grevens tid. Tack.

Stardust sa...

Haha, tack själv för berömmet! Jag är nämligen medförfattare till Överutnyttjandediskursen, en rapport som ursprungligen baserades på en utmärkt uppsats av Annika Hermansson.

En kortare, uppdaterad version av Överutnyttjandediskursen ingår som ett av kapitlen i den nya boken.

Anonym sa...

Det var som ... :) .. bland det snyggaste på temat 'tack för kaffet' jag har sett ramla ut från ALI, och därifrån kom ändå en hel del högkvalitativa resultat.

Har du någon koll på om ryktet stämmer att Kjöllers anställning betalas av en välkänd tankesmedja ? Det är lite spännande med tanken på att dagstidningarna skulle ha börjat sälja spaltutrymme på ledarsidorna.

Stardust sa...

Ang. Kjöller. Nej, det kan jag verkligen inte tänka mig. Det var nog i konspirationsteoretiskaste laget :-D

Anonym sa...

Men ... skulle verkligen DN anställa någon på sin ledarredaktion med ett så snävt journalistiskt spektrum utan något slags 'lönebidrag' ? :)

Anonym sa...

.
.
Systemet kan kallas "feodal demokrati", som uppstod för 3 000 år sedan i vad idag kallas Turkiet.
.
Om man tror att en sådan kultur bara man skakar av sig på en si så där 90 år får nog tänka om.
.
Gör som knugen Carl Gustaf Bernadotte skriver på sin hemsida www.royalcourt.se (klicka på "Den svenska monarkin" & "Monarkens uppgifter"): "Kungen är numera skattskyldig och i likhet med andra svenskar har Kungen och hans familj rösträtt – en rättighet som dock av hävd ej begagnas."
.
Alltså, legitimera inte den feodala demokratin i valet 2010.
.
Rösta inte! Inte alls! Inte heller blankt!
.
Ingen legitimitet, ingen "demokrati" (läs lismande politiker i en feodal kontext).
.
Gör en "knug"!
.
RABULIST
.
PS.
Om du tycker att min åsikt är för radikal eller inte är objektiv så minns moderaten Pålsson:
.
"Pålsson, 58, är docent på Lunds universitet och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är ledamot i utrikesutskottet och Riksrevisionens styrelse.
.
Enligt henne finns det två grundläggande systemfel i riksdags- och regeringsarbetet.
.
- Dels finns det ingen konstitutionell maktdelning. All makt samlas i regeringskansliet. Dels finns det en utbredd partikultur enligt vilken ledamöterna enbart röstar som övriga i partigrupperna, säger hon." (I SvD 21 maj 2009, min anteckning.)

.
.

Anonym sa...

Björn,

På nyhetsverket.se finns en text om din bok samt föreläsning nyligen i Norrtälje.

M v h
Patrik Nyberg