lördag 29 maj 2010

Om kritiken mot Försäkringskassan

Härom dagen rapporterade Ekot om Kjell Rautios och min kritik mot Försäkringskassans undersökning om de utförsäkrade. Jag trodde att detta skulle ha utsikter att nå ut även i fler medier, med tanke på att våra argument vad mycket starka.

Nyheten dog dock omgående när SACO:s samhällspolitiska chef Gunnar Wetterberg intervjuades i P1 Morgon. Wetterberg pratade om relationen mellan regeringen och myndigheterna och valde, märkligt nog, att vifta bort vår kritik mot Försäkringskassan med att den främst verkade handla om hur myndigheten valt att pressmeddela undersökningen. Han menade också att kritiken tedde sig "konspiratorisk" och att det "bara var en forskare" som stod bakom den kritiken.

Kjell Rautio (som är forskarutbildad i ekonomisk historia) avfärdades med att han jobbade som utredare på TCO, en organisation som ända från början varit kritisk mot sjukförsäkringsreformen. Wetterberg påstod vidare att "forskning användes som ett slagträ i en politisk debatt", underförstått att jag skulle låta mig utnyttjas för att främja TCO:s agenda i sjukförsäkringsfrågan.


Gunnar Wetterberg, SACO - dödade nyheten

Nyheten om kritiken tvärdog omedelbart efter Wetterbergs utspel - ingen annan redaktion följde upp den och undersökte om det Kjell och jag påstod verkligen stämde. Själv blev jag milt sagt förbannad över intervjun med Wetterberg, eftersom han uppenbarligen inte hade brytt sig om att sätta sig in i det vi faktiskt hade att anföra. Jag ringde därför upp Wetterberg, som bekräftade att han varken hade läst Försäkringskassans rapport eller den kritik som Kjell Rautio och jag publicerat på våra respektive bloggar. Samtalen blev ganska upprört, men till slut bad jag Wetterberg att lägga en halvtimme på att läsa rapporten och våra bloggposter, och sen höra av sig till mig om han hade ändrat uppfattning.

Strax efter lunch skickade Wetterberg ett mail där han bad om ursäkt och instämde i att Försäkringskassans rapport var problematisk.

Varför Wetterberg gick ut så hårt och desavouerade mig och Kjell i P1 Morgon vill jag inte spekulera om. Förhoppningsvis var det bara ett olycksfall i arbetet. Konsekvensen blev dock att kritiken mot rapporten tvärdog och jag blev misstänkliggjord för att gå i TCO:s och oppositionens ledband. Endast ett fåtal ledarsidor har tagit upp vår kritik (Barometern, Dagens Arena, Sydöstran, Efter Arbetet); ingen nyhetsredaktion har följt upp den. Trist, men samtidigt också symptomatiskt; en viktig poäng i Kampen om sjukfrånvaron är att nyhetsredaktionerna generellt sett är bra på att visa på konfliktlinjer och polarisera debatten, men alldeles för dåliga på att kolla upp om det debattörerna säker verkligen stämmer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är något mycket stort och viktigt du och Kjell Rautio har börjat gräva i. Vad är det som gör att media kan förmedla en så felaktig/falsk bild av sjukförsäkringsfrågan? Varför tystas fakta ned eller förvrängs? Varför ger media även rent allmänt en så vinklad bild av de politiska blocken - Alliansens förslag skönmålas och Oppositionens förvrängs eller tystas ned?
Lena

Anonym sa...

Vi är många sjuka och skadad som inte känner igen sig i skönmålningar av sjukförsäkrings reformen framför allt i dagspressen och TV. Någongång har SR tagit upp viktiga faktorer.

Vi har inte fått någon kvalificerade rehabilitering tvärtom utförsäkras innan vi är färdig behandlad.

Hos AF träffar man en trevlig handläggare som undrar -vad gör du/ni här? Vi kan inte hjälpa dig/er. Vi har ingen medicinska rehbilitering. Vi skriver intyg att du har ingen arbetsförmåga oavsett arbetsmarknad eller arbetsmarknadsbidrag. Vi skickar dig/er tillbaks till försäkringskassan. Vad som händer sedan vet vi inte. lycka till....
Och inte blir man av friskare av sk rehabkejda.

Anonym sa...

Jag läser din blogg liksom utredarna med stort intresse. Följer frågorna då de dels är intresseanta utifrån min yrkeskunskap, dels personligen då jag själv är inne på mina sista 18 månader. Har av en av landets få specialister på min åkomma fått svaret att inget finns att göra, möjligen kan jag bli lite bättre om jag fortsätter röra på mig. Men jag har hela min sjukdomstid tränat - och blivit sämre. Därför skapar allt som skrivs en stor oro. Vad händer när jaag inte längre får sjukersättning?

Att det dessutom verkar vara så som ni beskriver att vissa delar "mörkas" för att nuvarande system ska framstå i bättre dager än vad det är tycker jag är förskräckligt.
Var finns medmänskligheten och empatin med allaa oss soom drabbats eller kommer att drabbas av detta system som systematiskt slår ut och slår sönder människor enligt min högst personliga åsikt?

Tack för att du lyfter fråan och skapar en debatt som bygger på fakta och inte på friserade siffror.

Niclas Kuoppa sa...

Det krävs mod att gå ut i media och kritisera något som man inte ens läst. Wetterberg, skriver inte han numera på Expressens ledarsida ibland!?

Har du fått besked från Expressen om de har läst din bok, än?

Stardust sa...

Niclas: Nej, ingen borgerlig ledarredaktion har ännu kommenterat boken, förutom den där okunniga Expressen-ledaren där Marteus inte brytt sig om att läsa.

Anonym sa...

Ta det som en komplimang. Kvinnor som tar plats och är duktiga brukar drabbas av detta ofta. D.v.s förminskning en av de vanligaste härskarteknikerna som existerar i dag.
Så med andra ord ... Du börjar ses som ett hot i denna debatten.
Men det är inte bara du utan alla som försöker påpeka brister i sjukförsäkringen trycks ner, vet inte vad jag ska använda för ord annars för sjukförsäkringen debatteras aldrig utan det kommer samma svar hela tiden. "Bättre än förväntan" "7 av 10 i arbete" etc etc. Ingen får en chans att ifrågasätta detta.
Marie K-N