onsdag 29 juni 2011

Gudmundsons grumliga vatten

Härom dagen skrev Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, en artikel om "indvandrares brottslighet" som gjort honom till hjälte bland sverigedemokrater. Om artikeln kan man säga mycket, och det har också gjorts. Själv konstaterar jag att den mest är ett tröttsamt uppkok på Mauricio Rojas ökända debattartikel från 2005.


Per Gudmundson. Foto: Expressen.

Gundmundson måste dock rimligen känna till att Rojas fick hård kritik för att han förvanskade BRÅ:s slutsatser - bland annat genom att han påstod att BRÅ visat att "kulturarv" var den viktigaste faktorn bakom utlandsföddas överrepresentation i brottsstatistiken. Jag brukade tidigare ge mina kriminologistudenter i uppdrag att läsa Rojas och sen jämföra med BRÅ-rapporten och analysera skillnaderna - de blev oftast mycket upprörda över Rojas oärliga referat och hårdvinklade slutsatser. "Kulturarv" lyfts till exempel inte alls fram som någon förklaringsfaktor i rapporten.

Gudmundson pladdrar på om vilka åtgärder som kan vara lämpliga för att minska brottsligheten - utvisning av brottsdömda invandrare, minskad invandring och andra typiska SD-förslag avhandlas. Själv tänker jag att det rimligen borde handla om att rättsväsendet och andra myndigheter måste bli effektivare på att förebygga och beivra brott - oavsett brottslingarnas härkomst.

I övrigt vill jag hänvisa till tre artiklar av journalisten Dilsa Demirbag-Sten, juridikprofessorn Mårten Schultz och Expo-medarbetaren Alex Bengtsson, som tillsammans räcker gott och väl för att bemöta Gudmundson artikel.

Uppdatering. Per Gudmundson påstår att man inte får säga i svenska medier att utlandsfödda är överrepresenterade i brottsstatistiken. Märkligt: kombinationen (invandrar* and överrepre* and brott*) ger 822 träffar i Mediearkivet, varav 132 bara under förra året. Expressen står för 93 av de 822, DN för 89, Svenskan 71, GP 68, AB 57, osv. Läser Gudmundson inte tidningar?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte hänvisa till
de undersökningar som utförts
i Norge, Danmark och Holland?
BRÅ saknar trovärdighet, t ex
genom att i en större undersökning
blanda samman 70-talets invandrare
med det tidiga 90-talets och påstå
att denna undersökning avtäcker
mönster som består än idag.

Stina sa...

Således kan vi även bortse från eventuella positiva effekter av invandringen. Sådan statistik borde ju i konsekvensens namn vara lika "grumlig"?
Eller menar man att invandrare, av någon magisk anledning, enbart besitter positiva egenskaper och effekter som grupp.
Menar man att statistik är irrelevant även för positiva fenomen?
Märkligt att man kritiserar Gudmundsson när det är de siffror han redovisar som man stör sig på. Kritisera SCB istället.

Stardust sa...

Det är inte SCB:s siffror, Stina, det är Brå:s. Jag rekommenderar att du kikar på Dilsa Demirbag-Stens artikel ovan.

Anonym sa...

Affes statistik blogg har gjort ett hästjobb att ta fram socialbidrags siffror för ett 30 tal kommuner för 2010. SCB har rent konkret gjort det svårare att läsa ut uppgifterna.

I grova drag kan man säga att 10% står för 90 % av bidragen. Då är inte andra generationen medräknat för de räknas som svenskar.