Det mesta tyder på att det brottsliga fusket är ett tämligen marginellt fenomen i socialförsäkringarna. Försäkringskassan har satsat stora resurser på att jaga fuskare, men 2010 lyckades man bara få in 150 miljoner kronor i återkrav till följd av misstänkt fusk. Så mycket pengar kan enstaka jurister på Skatteverkets storföretagskontor ta in själv varje år. Även om vi accepterar regeringens uppblåsta siffror så är skattefusket många, många gånger större än bidragsfusket.
Kritiken mot de uppblåsta siffrorna har funnits länge. Petter Larsson lyfta fram detta redan 2007, då den så kallade FUT-delegationen presenterade sina första fusksiffror. Jag kritiserade delegationen i min bok Kampen om sjukfrånvaron förra året och har senare skrivit flera artiklar om problematiken. Att regeringen trots kritiken håller fast vid uppfattningen att fusket är stort och allvarligt kan bara förklaras av att dessa föreställningar har en politisk funktion. Som vi skriver i dagens artikel:
Fuskarna har en central roll i regeringens dominerande berättelse, den om arbetslinjen kontra bidragslinjen. Mer tillspetsat: Kampen mot fusket är en bärande del i Moderaternas försök att hetsa medelklass och skötsam arbetarklass mot en vagt definierad underklass som simulerar, latar sig och fuskar. Det ska nog tyvärr mer till än en kritisk rapport från Riksrevisionen för att rucka på den framgångsrika fiendebilden.Läs hela artikeln här (men undvik kommentarerna, trollen härjar för fullt).
10 kommentarer:
Trollen? självklart skall fuskare sättas åt och i den utsträckning det förekommer fusk skall det beivras. Inga vänsterflummerier här tack.
// Ej liberal vänster
Du nämner inte i DN artikeln att det faktiskt var den tidigare socialdemokratiska regeringen och Per Nuder på Finansen som tog initiativ till att myndigheterna skulle satsa mer på arbetet med bidragsbrott.
Ditt uttalande i Ekot om att det inte är lönsamt att ha 150 handläggare som arbetar med kontrollutredningar på Försäkringskassan visar tyvärr också på dålig research. Dessa utredare arbetar med att utreda misstankar, en del leder inte till polisanmälningar, men de leder till återkrav och stoppade framtida felaktiga utbetalningar. Under åren har dessa handläggare dragit in mellan 4-7 gånger sina kostnader till statskassan (i detta räknar jag inte in obetalda återkrav). Det måste väl vara en lönsam verksamhet?
Riksrevisionen kommer fram till att verksamheten är lönsam - innan man räknat med rättsväsendets kostnader.
Självklart ska man inte lägga ner kontrollerna för det. Men man kan ifrågasätta den prioritering regeringen gör på detta, jämfört med att beivra exempelvis skattefusk, där det finns långt större summor att dra in till statskassan.
Jag vet att det var S-regeringen som tillsatte FUT-delegationen och startade jakten på fuskare, det har jag nämnt i flera tidigare artiklar i ämnet (sök på FUT här på bloggen så hittar du dem).
Man ska nog inte partipolitisera det här. Det handlar om statens försök att klämma åt vanliga människor. Men det är ändå ett anmärkningsvärt tecken på liberalismens förfall hur liberaler idag är de mest nitiska deltagarna i denna hetsjakt, med traditionellt statsvänliga socialdemokrater i en betydligt mer blygsam roll. Var blev "den enskilda individen" av?
Det är tråkigt hur översvämmade svenska tidningars kommentatorsfält är av högertrollen.
Men i DN och Ekot sa du inget om S-politikens initiativ... Kanske dags att sätta ett lite S-märke efter din Forskare-Titel? Länge leve objektiviteten!
Statsvetaren Aaron Wildavsky hävdade att samhällsforskarens uppgift är "to tell the truth to power" - att säga makten sanningen. Det är en bra devis, tycker jag.
Jag förstår att du gärna vill tro att jag är S-märkt givet den aktuella artikeln - det blir ju så lätt att avfärda den då - men jag har ofta kritiserat S-politiken också, både när det gäller sjukförsäkringen och narkotikapolitiken, mina två främsta forskningsområden.
Här har du några exempel:
http://www.expressen.se/debatt/1.1938165/bjorn-johnson-och-daniel-melen-jakten-pa-sjuka-startades-av-s
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/paradoxal-halvmesyr-for-missbruksvarden_318894.svd
http://www.tidskriftenarena.se/text/2010/08/sanningen-bakom-de-sjukskrivna
Anders Borg bluffar om invandrares bidragsberoende....!
I Finanspolitiska rådets paneldebatt den 1 juni 2011 gav finansminister Anders Borg uppgiften att 50 % av invandrarna är bidragsberoende vilken dock är uppenbart felaktig.
Socialstyrelsens årsstatistik 2010 (Tab A sid 21) ger vid handen.
Antal biståndshushåll/totala antalet biståndshushåll
- Flyktinghushåll 13 %.
- Utrikes födda (exkl flyktingar) 35 %.
- Inrikes födda 52 %.
Antalet utländskt födda i biståndshushåll/totala antalet invandrare (1 400 000)
- Flyktingar - 56 823 - 4 %.
- Utrikes födda (exkl flyktingar) - 152 985 - 11 %.
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18373/2011-6-25.pdf
Sammantaget är således 15 % av alla invandrare bidragsberoende - inte 50 % som
Anders Borg anmärkningsvärt nog kom att påstå.
Uppgifterna cementeras nu som trovärdiga på webben - det bör därför omgående komma en dementi från Anders Borgs sida - vilket jag uppmanat honom.
Var kommer de felaktiga uppgifterna ifrån - någon måste våga konfrontera Borg i saken.
mvh
/GM
TACK BJÖRN JOHNSON!
Tack för att du granskar och sågar regeringens myter och lögner som de sprider så framgångsrikt.
Om du skulle haft samma summa att lägga på PR som högeralliansen så skulle de krascha i opinionsmätningarna.
Jag har nyligen hittat din blogg, jag kommer ägna stor energi åt att sprida den, och hämta många argument till diskussioner här.
------------------------
Om högeralliansen var så mån om både statsfinansernas och medborgarnas välmående som de säger sig vara, skulle de lägga allt krut de lagt på att jaga bidragsfuskare på att istället jaga skattefuskare.
Det skulle generera BETYDLIGT större summor till statskassan i form av uteblivna intäkter.
Om någon råkade få betala lite för mycket i skatt på grund av regeringens iver att sätta dit alla fuskare (jämför med alla "enskilda fall" som utförsäkrats trots att de är sjuka) skulle det ändå inte orsaka att att de drabbade behövde...
...sälja sin bostad och separera från sin partner för att överhuvudtaget kunna SÖKA socialbidrag.
...tvingas jobba trots sjukdom, vilket sannolikt förvärrar sjukdomen.
...få stressrelaterade sjukdomar till följd av oro för sin egen försörjning.
Wow, så mycket bättre att jaga skattefusk istället, kan man tycka.
Men högeralliansen bryr sig inte ett smack om vare sig statsfinanser eller medborgarnas välmående.
De bryr sig om SINA EGNA finanser och SITT EGET välmående.
I och med den lilla detaljen att högeralliansen tycks sakna det vi andra kallar "empatisk förmåga" så påverkar andras lidande inte deras eget välmående ett dugg.
/Malin
Klart att bidragsfuskare ska sättas dit.
Om en myndighet som Försäkingskassan låter sig luras på stora belopp gång på gång, är det något fel på myndigheten. Om myndigheten dessutom inte polisanmäler och lägger fram fakta så att bedragare kan dömas är det riktigt fel. Skulle fusket vara så stort som Borgarna säger borde Försäkringskassan polisanmälas.
Skicka en kommentar