Nej, boken kommer inte med några sensationella "avslöjanden", men den nyanserar en ibland aggressiv, känsloladdad diskussion och det är bara att önska att den blir läst, åtminstone av alla som tänker ge sig in i debatten om ohälsa. Andras ohälsa är väl bäst att tillägga. Den här diskussionen förs oftast av dem som inte berörs och blir därmed lätt paternaliserande, oavsett om man vill fostra folket eller omvänt, tycka synd om och försvara de sjuka.En intressant vinkel på debatten. Den får mig dessutom osökt att tänka på min gamle doktorandkompis Per Jansons avhandling Den huvudlösa idén (Arkiv 2003), som behandlar frågan om medborgarlön. En läsvärd bok om en "blockerad debatt", vilket Per Janson lyfter fram i bokens undertitel. Kan beställas från Bokus till ett mycket överkomligt pris. En artikel av Janson om medborgarlön kan läsas här.
Oavsett position är utgångspunkten "full sysselsättning", att vi alla måste bidra till statsfinanserna, att allas värde och förverkligande hänger på att vi, som det heter, är "i arbete", annars hotar "utanförskapet". Tidigare liberala, statsskeptiska agendor som alliansregeringens företrädare eventuellt har hållit sig med, är som bortblåsta. Nu gäller kollektivanslutning till välfärdsbygge, "varenda kotte måste dra sitt strå till stacken", som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin uttrycker saken.
The Martha McKeen of Wellfleet
1 dag sedan
3 kommentarer:
Vill bara påpeka att Simon Birnbaum kom med en avhandling om medborgarlön 2008. Just Distribution - Rawlsian Liberalism and the Politics of Basic Income
http://www.statsvet.su.se/homepages/simon_birnbaum.html
Har inte läst den, den finns inte online tyvärr. Ville bara påpeka att ämnet må vara politiskt tabu, men är långt ifrån dött bland sanna humanister och liberaler.
Har du läst den förresten, och i så fall har du någon kommentar om den?
Nix, jag har inte läst den. Men tack för tipset!
/Björn
Jag igen :)
Angående sjukfrånvaro och hej och hå.
Ett JÄTTEPROBLEM Sverige har för att få till alla bra visioner angående full sysselsättning och färre sjukskrivna är höga trösklar in på arbetsmarknaden samt att arbetsmarknaden är oflexibel. Så länge det råder så går det inte ihop.
Om trösklarna är höga så kommer det bli svårare för svaga och ta sig in. När man inte får ta del av samhället eller har mycket svårt då mår man inte bra.
Om det är svårt och byta till passande jobb, kanske man är rädd för att tappa sin plats vad gäller "sist in först ut" regler eller annat. Då stannar man ibland och lider snarare än att söka sig till något nytt och mer passande.
En bostadsbrist påverkar med då det blir svårt och skapa sig ny och bekvämt boende om man nu skulle hitta jobb på annat ställe.
I ett så extremt reglerat samhälle som Sverige är så kan det vara så att folk blir sjuka på grund av att regler hindrar dem att skapa en livssituation med hög livskvalitet.
Livskvalitet handlar inte bara om pengar, vänner, ett jobb man trivs med, en situation som man har kontroll över mm är också mycket viktigt.
Skicka en kommentar