tisdag 29 april 2008

Märkligt utspel om "Psalmtoppen"

Stig Hadenius, professor emeritus i journalistik, gick igår till hårt angrepp mot nya teveprogrammet "Psalmtoppen". I en anmälan till granksningsnämnden för radio och teve skriver han att
/p/rogrammet är ett hån mot oss som av religösa eller andra skäl önskat höra dessa psalmer/sånger vi växt upp med. Här vulgariserar en fd Bolibompa-programledare bland det finaste vi har av folklig sång.

Hadius skriver också att de som står bakom programmet borde avskedas eller få sina löner halverade. Mycket märkligt utspel, på min ära. Är det någon form av missriktad ironi, eller menar han verkligen allvar?

Psalmtoppen är en fullkomligt bisarr programidé, men inte behöver man väl gå till sådana ytterligheter som Hadenius gör? Kan vi inte bara låta programmet självdö - det lär väl inte dröja så länge...

Bredsida av Häglund

Kjell Häglund publicerar idag en veritabel bredsida i debatten om "Fördärvet".

söndag 27 april 2008

Tungt inlägg om Fördärvet

Debatten om SVT:s dokumentär Fördärvet flyttar idag in i "finrummet". Tre tunga professorer och ordföranden för Riksförbundet Attention dömer ut dokumentären som osaklig, obalanserad och irrelevant. Författarna skriver bland annat att
/d/et är fullständigt obegripligt hur "public service" television, som har folkbildning bland sina viktigaste uppdrag, kan låna sig till sådan desinformation.
Jag instämmer. Artikeln rekommenderas för läsning!

torsdag 24 april 2008

Inte någon överraskning direkt

Härom månaden lovade jag min fru att jag skulle äta upp ett par randsydda Oxfords om inte fler oegentligheter avslöjades i HSB-härvan. Det känns skönt att nu kunna konstatera att jag inte kommer att tvingas till att göra en "Steffo".

Idag presenterar folkhälsominster Maria Larsson en handlingsplan för förändringar i missbruks- och beroendevården. Jag återkommer med en kommentar, jag lovar!

måndag 14 april 2008

Sämsta SVT-dokumentären någonsin?

Frågan i rubriken är högst motiverad med tanke på det journalistiska haveri jag just bevittnat. Jag förutsätter att programmet kommer att bli anmält till granskningsnämnden för radio och teve. Till dess rekommenderar jag de av er som till äventyrs skulle vilja ta del av den andra sidans verklighetsuppfattningar (som sannerligen lyste med sin frånvaro i programmet!) att läsa Vanna Beckmans bok "Strider under hjärnåldern".

Jag hittade med lätthet flera sakfel i programmet, såsom att min gamla chef Björn Söderfeldt kallades för "professor i forskningsmetodik" (han är professor i samhällsodontologi), att Söderfeldt påstods vara neutral i konflikten (jag minns tydligt att han propagerade för att Eva Kärfve skulle anställas på ALI i början av 2000-talet) och att Gillberggruppen anklagades för att ha begärt att Eva Kärfve skulle avskedas (det var Sten Levander som gjorde det, ett praktfullt självmål förvisso, men Sten är inte medlem i någon Gillberggrupp).

Värre var att en massa intressant information saknades, såsom information om hur DAMP relaterar till ADHD (DAMP-etiketten är mycket kontroversiell internationellt, men när det gäller ADHD finns mängder av forskning och ett tämligen stort konsensus kring att diagnosen fångar ett viktigt och i högsta grad verkligt fenomen) och information om de personangrepp och flagranta felciteringar Kärfve-gänget gjort sig skyldiga till. Vidare saknades diskussionen om den moderna antipsykiatrin och dess relation till scientologin, liksom en diskussion om Kärfves deltagande i minst en scientologikonferens (nogsamt beskrivet i en artikel i British Medical Journal).

Programmet innehöll dessutom ingen ny information what so ever. Fy SVT, det här var riktigt dåligt.

onsdag 2 april 2008

Pinsamt

Historien med den finske utrikesministerns avgång hade jag egentligen inte tänkt kommentera, för det hela gör ju mest att man skäms lite å manssläktets vägnar.

Annars är saken egentligen rätt enkel: Även om jag som princip tycker att Kanervas gubbsjuka är hans egen ensak så har jag förståelse för att man inte kan ha en utrikesminister som fungerar som allmän driftkucku. (Fast varför inte förresten? Det går ju i Sverige!)

Efter att ha sett ett reportage i gårdagens Rapport där den "exotiska danserskan" intervjuades kan jag bara konstarera att Kanervas damsmak skiljer sig en hel del från min egen...

tisdag 1 april 2008

Inkastad handduk

Sydsvenskan meddelar idag att Larry Andow avgått efter ett krismöte på HSB sent igår kväll. Roy Hansson har stängts av från sin tjänst i väntan på revision. Snabbt jobbat av HSB, måste jag säga. De insåg nog att det var nödvändigt att agera efter avslöjandena parat med firma Andow/Hanssons urusla krishantering. Det ska bli spännande att följa vad revisionen visar. Erfarenheterna av liknande fall där fartblinda makthavare ertappats med fingrarna i syltburken tyder ju på att fler oegentligheter kommer att avslöjas :-)